VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Klein beursfonds RoodMicrotec dicht pensioengat met exotische lening

Financiële acrobatiek op microniveau. De beursgenoteerde chiptester RoodMicrotec heeft met een exotische lening van twee miljoen euro toekomstige pensioenverplichtingen buiten de deur gezet.

In de schaduw van pensioenproblemen bij grotere beursfondsen (Boskalis, Nutreco) worstelen ook kleinere fondsen met de oudedagsvoorziening van hun personeel.

Zoals het kleine RoodMicrotec, dat bijzondere capriolen uithaalt om de druk van de ketel te halen.

Bestuursvoorzitter Philip Nijenhuis van het kleine technologiebedrijf schreef om de bedachte pensioenconstructie uit te leggen. Echte duidelijkheid leverde dat niet op.

De basis is duidelijk: RoodMicrotec leent twee miljoen euro van een Luxemburgse financier en kan zo de betalingen van pensioenen voortaan uitbesteden aan een Duits pensioenfonds (Rood heeft veel Duitse werknemers). Een deel van de risico's die aan pensioenen verbonden zijn, de rendementen op beleggingen uit die pensioenpot blijven bij RoodMicrotec liggen.

Betalen
Het bedrijf betaalt 11,7 procent rente over de lening. Dat komt neer op 233 duizend euro, de halve jaarwinst van de chiptester over 2010.

Die rentebetaling heeft een voorwaardelijk karakter. Wanneer RoodMicrotec in een zeker jaar verlies lijdt, hoeft de compensatie niet te worden voldaan, ook niet achteraf.

Als RoodMicrotec wel winst maakt maar geen rente wil betalen zal de rentebetaling worden opgeteld bij de schuld.

Eigen vermogen
De echte acrobatiek zit in de boekhoudkundige verwerking van de pensioenen. De boekhouder van Rood heeft een methode bedacht waardoor de miljoenenlening ineens tot het eigen vermogen kan worden gerekend.

Daardoor lijkt het mes aan twee kanten te snijden. Volgens topman Nijenhuis is het bedrijf nu veel flexibeler in de omgang met kapitaal. Rente over de lening hoeft nooit verplicht betaald te worden, ook niet bij winst (dan neemt natuurlijk wel de totale omvang van de lening toe).

Hij noemde het bedrijf nu "gezonder voor de lange termijn" en verwacht dat "de leenvoorwaarden van banken vele malen beter zullen zijn dan voorheen".

De nadelen
Toch zijn er de nodige kanttekeningen te plaatsen bij de constructie. Voor Rood is het een stuk voordeliger geworden om boekhoudkundig verlies te maken. Dan is er immers geen rente verschuldigd.

En dat kan weer slecht uitpakken voor aandeelhouders, want dividend, uitbetaling van een deel van de winst, zit er dan voorlopig niet in. Daarnaast vloeien op de lange termijn de pensioenverplichtingen weg terwijl de eeuwigdurende lening met rentelasten blijft bestaan.
En dan is er nog de vraag of een klein bedrijf zich moet wagen aan deze vormen van boekhoudacrobatiek.

Een miljoenenlening afsluiten die vervolgens bij het eigen vermogen mag worden opgeteld: dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Het is in ieder geval bijna te moeilijk om uit te leggen aan beleggers.

Wat dat betreft spreekt de reactie van financieel directeur Remy Cuny boekdelen, toen hij beleggers bijpraatte over de constructie. Het Duits van de onlangs aangetreden bestuurders "was wat minder dan verwacht", waardoor het doorgronden van de opgestelde contracten met de kapitaalverschaffer de nodige tijd heeft gekost.